5 tipů, kde se v Brně najíst zdravě
1. No Gluten No Problem
Restauraci No Gluten No Problem najdete na Dubové. Specializují se zde na nízkosacharidový typ stravování. Hlavní myšlenkou je důraz na zdravé tuky a kvalitní bílkoviny. Zcela se vyhýbají průmyslově zpracovaným potravinám, což zaručuje čisté chutě a vyšší nutriční hodnotu jídel. Díky tomu je jejich menu ideální volbou pro celiaky, diabetiky, ale i všechny, kdo hledají zdravější alternativu běžného stravování.
V rámci obědového menu, které je dostupné od pondělí do pátku mezi 11. až 15. hodinou, si můžete vychutnat italské hráškové rizoto s lososem, cizrnu se sezónní restovanou zeleninou a grilovaným sýrem Halloumi, nebo třeba batátové hranolky s pepřovo-bylinkovým dipem a mixem z grilu. Pro milovníky sladkostí nabízí No Gluten No Problem také nízkosacharidové dorty. Tyto dezerty, připravované pod značkou @low_carb_cakes_by_Lin, jsou vyrobeny pouze z přírodních základních surovin, bez cukru a s minimálním obsahem sacharidů.
2. Zdravý život
V samotném srdci Brna na Jaselské najdete útulnou restauraci, která je vybudována na makrobiotických principech. Blízkost centra dává příležitost na chvíli zpomalit a načerpat novou energii. Interiér restaurace je navržen podle zásad feng-shui, pro děti je zde dětský koutek a ve dvoře na vás čeká bylinková zahrádka. Restaurace klade důraz na vyváženost surovin, aby tělo dostalo přesně to, co potřebuje. Všechny pokrmy jsou uzpůsobené, tak aby byly vhodné pro vegetariány a vegany.
Kuchyně je postavena na tradiční přípravě obilovin, luštěnin a zeleniny. Na talíř si můžete dát cokoliv, co se vám zalíbí a vyzkoušet, tak vše z aktuální nabídky. Jídla si totiž můžete sami poskládat formou rautu. Zaplatíte podle váhy, a to zhruba 34 korun za 100 gramů. Na denní menu se můžete těšit od 11 hodin a od 15 hodin můžete dokonce využít dvacetiprocentní slevu. Ve Zdravém životě si můžete pochutnat také na bezlepkových dezertech.
3. Vegalité
Restauraci vyhlášenou svojí kvalitou a konceptem najdete na Slovákově. Tento podnik se zaměřuje na vegetariánskou a veganskou kuchyni, kterou pojímají s kreativitou a důrazem na chuť. Ochutnat můžete vegetariánské burgery a k nim si přihodit jedno z piv, které vaří přímo Vegalité. Atmosféra restaurace je uvolněná a živá, což dokazují i pravidelné koncerty kapel z nezávislé D.I.Y. scény. Pokud hledáte místo, kde se spojí vynikající jídlo, dobré pití a skvělá zábava, tak je Vegalité ideální volbou.
4. Jídelna OAZA
OAZA je jedinečnou kombinací jídelny a prodejny zdravé výživy. Jídelna vznikla na základě desetiletých zkušeností s vařením na jógových táborech a pořádáním přednášek o zdravé výživě. Své teoretické znalosti zakladatelé čerpali ze studia různých směrů alternativní přípravy pokrmů. Přesto si jejich jídla zachovávají tradiční chutě, díky čemuž zákazníci ani nepocítí rozdíl oproti běžné stravě.
Recepty vycházejí z tradiční české kuchyně, ale ve vegetariánských variantách. Základem jejich nabídky jsou lokální a sezónní suroviny, což zaručuje čerstvost a kvalitu výsledného pokrmu. Hlavní jídla a přílohy jsou podávány zvlášť, a tak si zákazníci mohou vybrat dle svých vlastních preferencí. V nabídce je i několik zeleninových salátu. Další zajímavostí je fakt, že si můžete zakoupit všechny potřebné suroviny k přípravě jimi nabízených pokrmů. Můžete se zastavit i na snídani, a to každý den od 7:30. Kouzlo podniku spočívá v tom, že ukazuje krásu zdravé stravy. Zdravě zde znamená chutně, dostupně a jednoduše.
5. Má hostina
Bistro na Kartouzské se zaměřuje na ty úplně nejzákladnější suroviny. V Má hostina se vám na talíř nedostanou potraviny obsahující lepek, mléčné výroby ani rafinovaný cukr. Zdejší kuchyně je jako stvořená pro příznivce paleo stravy, ale také pro vegany, kteří si chtějí dopřát jídla bez kompromisů. Nabídka se zaměřuje na jednoduchost a výživovou hodnotu, takže vás každé sousto doslova pohladí po duši. V polední pauze si můžete vychutnat speciální menu, které je připravováno s láskou a pečlivostí. Často se zde inspirují vietnamskou a thajskou kuchyní. Má hostina je skvělým místem pro každého, kdo hledá harmonii mezi chutí, zdravím a čistými ingrediencemi.