Z různých světových stran. Exotické chutě Brna

Anna Sochorová13. října 2024
Obrázek
Máte chuť na jedlý hmyz, grilovaná chapadla, burger z mečouna nebo třeba mongolské knedlíčky? Vydejte se s námi objevovat exotický svět brněnské gastronomie skrze pokrmy, které jsou všechno, jenom ne české a tradiční.

Knedlíčky z Mongolska

Láká vás autentická mongolská kuchyně? Pak vyzkoušejte malý rodinný podnik Arslan Buuz, který nabízí tradiční mongolské knedlíčky. Buuz jsou knedlíčky z jemného pšeničného těsta připravované v páře a plněné směsí kvalitního mletého hovězího a vepřového masa.

Obrázek
Zdroj: Arslan Buuz

Za vůní Kavkazu

V restauraci Cha-Cha na Husitské můžete ochutnat pokrmy kavkazských národů. Pracují s dodavateli z Arménie, Gruzie či Ázerbájdžánu. Objevit tu můžete jídla jako třeba adžapsandal, chačapuri nebo chinkali.

Obrázek
Zdroj: Cha-Cha

Cvrčci nebo červíci? Zkuste oboje

Už dávno neplatí, že by byl jedlý hmyz atrakcí gastrofestivalů, ale stále se jedná o pokrm, na který se většinová populace dívá s pozdviženým obočím nebo si ho dopřává velmi střídmě. Brněnská firma Grig nabízí sušené kobylky, cvrččí chipsy nebo třeba cvrčky v čokoládě. Ať už na jedlý hmyz máte jakýkoliv názor, tak nemůže popřít jeho vysoké výživové hodnoty. V případě, že se zvýší odbyt, může být hmyz do několika let dokonce nejlevnějším zdrojem proteinu na trhu.

Obrázek
Zdroj: Grig

Plody moře

Do bistra Ocean48 na Minské vyrazte za grilovanými chapadly kalamářů, mečounový burger nebo špagety se slávkami. Chcete si uvařit doma? Žádný problém. Všechny kvalitní mořské plody si můžete odnést s sebou. Pokud máte chuť na humra, ale necítíte se na jeho přípravu, tak nemusíte věšet hlavu. V Pavillon Steak House nebo v Noem Arch Restaurant ho připraví za vás.

Obrázek
Zdroj: Ocean48

Za orientální kuchyní

V rodinné restauraci SIWA orient na Veveří si na své přijde opravdu každý milovník orientální kuchyně. Naservírují vám jehněčí biryani, dokonale vyvážený baba ghanúž, hummus, indický falafel a mnoho dalších specialit. Včetně těch egyptských, libanonských či marockých. Samozřejmostí je bohaté vegetariánské menu. Všechny pokrmy si můžete vzít i s sebou.

Obrázek
Zdroj: SIWA orient

Lokální suroviny a respekt

Vsadit na indickou kuchyni je vždy dobrý nápad. Na třídě Kapitána Jaroše se nachází Gopál, samoobslužná indická restaurace, kde můžete vyzkoušet tradiční recepty i moderní variace. Restaurace si zakládá na lokálních surovinách a respektu k našemu okolí a přírodě.

Obrázek
Zdroj: Gopál

Laosko-Thajská

Na Jarošce je také Sabaidy. Autentická laosko-thajská restaurace otevřela už v roce 2004. Její majitelka paní Amphone původně hostila své české přátele u sebe doma, pak se ale rozhodla přijít s vlastním podnikem. Ten je nyní první laosko-thajskou restaurací v celé východní Evropě. Oblíbené jsou smažené jarní rolky Phan Yuo, pikantní polévka Tom Yam Kai nebo třeba laoský kachní salát Lab Petd.

Obrázek
Zdroj: Sabaidy

Tex-Mex na Pekandě

Robert a jeho Roburrito – Tex-Mex bistro na Pekařské ulici a food truck střídající různé lokace. Všechno od tortill až po salsu se vyrábí přímo v podniku, takže máte jistotu, že burrita a quesadilly jako tady nikde jinde neochutnáte.

Obrázek
Zdroj: Roburrito

Čína na Průchodní

Mandarín je lehce skrytý podnik na Průchodní ulici a místo kam vyrazit, když máte chuť na autentické jídlo doplněné o příjemný interiér a atmosféru. Jídelní lístek je sezonní a pravidelně obměňovaný na základě dostupnosti těch nejčerstvějších a nejkvalitnějších surovin.

Obrázek
Zdroj: Mandarín

Kuchyně blízkého východu

Restaurace mayada na Příkopě se svojí vřelou atmosférou a skvělým vegetariánským jídlem konkuruje velkým brněnským podnikům. Pokud patříte k milovníkům lilku, tak ho tady určitě vyzkoušejte zapečený s křupavou sýrovou krustou. Majitelka paní Mayada je proslulá i svým hummusem a lahodnou baklavou.

Obrázek
Zdroj: Mayada

Krásy perské kuchyně

Máte chuť na něco neobvyklého? Zastavte se na Úvoz do první a zatím jediné perské restaurace v Brně. V Saffron Persian Food na vás čeká třeba Fesenjoon. Spojení kyselosti, sladkosti a lehce nahořklé chuti granátových jablek vytváří společně s vlašskými ořechy nevšední omáčku, která je podávaná se šafránovou rýží a křehkým masem.

Obrázek
Zdroj: Saffron Persian Food