Kateřina Znojemská z Kofiky: Jak udělat z trafiky perspektivní podnik?
Jak jste objevila prostor, ve kterém vznikla Kofika?
V Maloměřicích jsem vyrůstala. Jako malá jsem si do trafiky, ze které je nyní Kofika chodila kupovat jízdenky a později „Bravíčka“. Když jsme se s manželem a našima klukama do Maloměřic znovu přestěhovali, bylo nám opuštěné trafiky na Maloměřickém mostě líto a zároveň nám chybělo v bezprostřední blízkosti místo, kam by se dalo zajít na dobrou kávu a třeba i pro řemeslné pečivo...
Malá kavárnička se mi zdá jako ideální způsob, jak využít takovýto prostor – co bylo u jejího vytváření největší výzvou?
Největší výzvou byl boj s úřady. O tom by se dala napsat knížka. Když se na to díváme zpětně, tak je to úsměvné, ale byly momenty, kdy se mi chtělo brečet a všechno vzdát.
A co je naopak u kavárny vzniklé z bývalé trafiky podle vás největší výhoda?
Nakonec se ukázalo, že téměř nic. Všechno jsme museli dělat znovu, lépe a radostněji. Od kompletního vyklizení přes zateplení, nové rozvody, podlahu, strop, vyřešení vody až po vymalování.
Máte otevřeno za každého počasí? Přece jen, u venkovního provozu je počasí asi velký faktor návštěvnosti.
Ano, v týdnu máme otevřeno každý den bez ohledu na počasí. Lidé v okolí se naučili chodit pro čerstvé pečivo a ani nečasí je neodradí. Ale o víkendu se počasím řídíme. Pokud je škaredě, máme zavřeno.
Jakou kávu u vás ochutnáme? A co další nabídka (nějaké sezonní drinky atd.)?
Na mlýnku máme výběrovku z Brazílie od kluků z liberecké pražírny Mia Coffee. Kromě kávy, kterou vám připravíme jak v teplé, tak ledové variantě, s příchutí a samozřejmě i bez, u nás můžete ochutnat limonády Fentimans, Brothers colu & tonic od našeho kamaráda z Břeclavi… a další specialitky si musíme nechat pro sebe, ať máte důvod zastavit se u nás.
Máte i něco na větší či menší hlad? A s jakými dodavateli spolupracujete?
Hlad uspokojujeme croissanty na sladko i na slano z William and Thomas Artisan Bakery a kanelbullary a loupáky z Chleba Brno. S nadcházející letní sezonou a znovuobnovením šalinové trasy chystáme i rozšíření nabídky o plněné croissanty, zapečené chlebíky a další!
Jak vlastně nabídku tvoříte, podle aktuální chuti? Nebo plánujete dopředu?
Nabídku plánujeme dopředu, sezonnost a počasí u nás hraje důležitou roli. Musíme být připraveni na všechno. První teplý den = nanuky Na dřívku, první sychravý den = Pumpkin spice latte.
Máte v Brně nějaké oblíbené podniky, které vás baví?
Na snídani Break+Feast Bistro by Eggo, na burger Būcheck. Na vínko a tapas Muskau Café & Wine.
Rozhovor převzat z časopisu KAM Brno.