Kolagen: Spojila nás láska k cyklistice
Proč zrovna Kolagen?
Kdo zná hospodu U Bláhovky, ví, že tam mají ta nejlepší pečená kolena. A my na ně opravdu rádi chodíme. Důležitou částí kolene je vazivová tkáň bohatá na kolagen. Proto Kolagen.
Jak jste se dali dohromady?
JCh: Kamarádi jsme byli už roky před vznikem Kolagenu a naše společné zájmy nás přivedly až k otevření vlastního podniku.
V: Šlo o společnou lásku k silničce. Ta se pak přetavila do koktejlových večerů.
Co vás přivedlo k nápadu vytvořit „kočovný“ bar?
V létě 2021 jsme si půjčili cyklokavárnu, ze které se pod nátlakem našich zákazníků stal bar. Večery, kde se scházela spousta našich kamarádů z brněnského gastra, mívaly vždy parádní atmosféru. Když jsme tam končili, tak jsme se s některými z nich domluvili, že se občas ukážeme za barem i v jejich podnicích. Tak to celé začalo.
Jak probíhá tvorba menu? Kde nejčastěji hledáte inspiraci?
JCh: Pokaždé jinak. Občas jde o realizaci vtipu, co nás napadne. Jindy nám něco chybí v klasických drincích, tak se je snažíme ozvláštnit.
JJ: Nebo rychle ukradneme něco, co se nám líbí. To pak ale samozřejmě rádi přiznáme. Opačně tomu je v případech, kdy mi nápad na drink leží půl roku v hlavě, než konečně přijdu na to, co mu chybí. Tím se pak úplně nechlubím.
V: Snažíme se obsáhnout hodně chuťových profilů, tak aby si vybral skoro každý. Taky si zakládáme na tom, aby byl nějaký drink vtipný a divný.
Jaký drink je váš nejoblíbenější?
JJ: Za mě Penicillin a Paper Plane. Z klasických asi nejvíc Manhattan. Z našich drinků mám nejradši Skinny Coladu, což je lehký twist na originál, kde jsme se celkem vyřádili s technikami, aby byl výsledek skoro průhledný a nehmotný.
JCh: Já ve volném čase drinkům vlastně moc neholduju, a pokud piju, tak pivo nebo naturální vína. Z našich věcí mám nejradši twist na daiquiri s ananasovým tepache a agricolem.
V: Mezcalita. Z našeho portfolia asi Shrupnel, což je mezcal, bergamotový shrub od Vandy a soda.
S jakými ingrediencemi pracujete nejraději?
JCh: Baví nás vyhledávat zajímavé produkty na lokální scéně, které se v drincích tak často nevidí. Třeba cidery, octy a octový vermut od Utopie. To jsou báječné suroviny.
JJ: Občas něco posbíráme v lese nebo na louce a uděláme si vlastní přísady. Teď jsem si hodně oblíbil Myslivce, tak se ho snažím rvát, kam to jde. Třeba do vaječňáku.
Co vaše plány do budoucna? Přemýšleli jste o tom, že byste se usadili a založili vlastní podnik?
JCh: Tahle otázka je na stole už delší dobu, ale zatím jsme si na ni nedokázali jednoznačně odpovědět. Prozatím zůstáváme u pop-upů.
V: Mě baví hlavně model pop-upů, kdy jsme pořád někde jinde a děláme něco jiného. Živím se focením, kde je to podobné, takže to jde celkem ruku v ruce a nesmrdí to stereotypem.
JJ: Děláme drinkový catering na svatby a firemní večírky, což jsou vlastně ale taky pop-upy. Nápady by ale byly. Ty začátky, kdy jsme měli stálý prostor a lidi se u nás zastavovali jen tak, mi totiž celkem chybí.
Převzato z časopisu Food&Drink Brno