Kolagen: Spojila nás láska k cyklistice

Filip Živný20. března 2025
Borci z Kolagen.cc
Borci z Kolagen.ccZdroj: FB: Kolagen.cc
Trio milovníků cyklistiky, které se ve volných chvílích rádo postaví za bar. Jiří Chladil, Jiří Jelínek a Vojtěch Filko společně tvoří Kolagen. Jejich kočovný bar si díky kvalitním drinkům vybudoval silnou fanouškovskou základnu a našel si své místo na brněnské gastroscéně. Jak celý nápad vznikl? Plánují se vzdát svého kočování a otevřít vlastní podnik? Nejen o tom jsme mluvili se zakladateli Kolagenu.

Proč zrovna Kolagen? 

Kdo zná hospodu U Bláhovky, ví, že tam mají ta nejlepší pečená kolena. A my na ně opravdu rádi chodíme. Důležitou částí kolene je vazivová tkáň bohatá na kolagen. Proto Kolagen.

Jak jste se dali dohromady?

JCh: Kamarádi jsme byli už roky před vznikem Kolagenu a naše společné zájmy nás přivedly až k otevření vlastního podniku. 

V: Šlo o společnou lásku k silničce. Ta se pak přetavila do koktejlových večerů. 

Co vás přivedlo k nápadu vytvořit „kočovný“ bar?

V létě 2021 jsme si půjčili cyklokavárnu, ze které se pod nátlakem našich zákazníků stal bar. Večery, kde se scházela spousta našich kamarádů z brněnského gastra, mívaly vždy parádní atmosféru. Když jsme tam končili, tak jsme se s některými z nich domluvili, že se občas ukážeme za barem i v jejich podnicích. Tak to celé začalo.

Jak probíhá tvorba menu? Kde nejčastěji hledáte inspiraci?

JCh: Pokaždé jinak. Občas jde o realizaci vtipu, co nás napadne. Jindy nám něco chybí v klasických drincích, tak se je snažíme ozvláštnit. 

JJ: Nebo rychle ukradneme něco, co se nám líbí. To pak ale samozřejmě rádi přiznáme. Opačně tomu je v případech, kdy mi nápad na drink leží půl roku v hlavě, než konečně přijdu na to, co mu chybí. Tím se pak úplně nechlubím. 

V: Snažíme se obsáhnout hodně chuťových profilů, tak aby si vybral skoro každý. Taky si zakládáme na tom, aby byl nějaký drink vtipný a divný. 

Jaký drink je váš nejoblíbenější? 

JJ: Za mě Penicillin a Paper Plane. Z klasických asi nejvíc Manhattan. Z našich drinků mám nejradši Skinny Coladu, což je lehký twist na originál, kde jsme se celkem vyřádili s technikami, aby byl výsledek skoro průhledný a nehmotný.  

JCh: Já ve volném čase drinkům vlastně moc neholduju, a pokud piju, tak pivo nebo naturální vína. Z našich věcí mám nejradši twist na daiquiri s ananasovým tepache a agricolem.

V: Mezcalita. Z našeho portfolia asi Shrupnel, což je mezcal, bergamotový shrub od Vandy a soda. 

S jakými ingrediencemi pracujete nejraději? 

JCh: Baví nás vyhledávat zajímavé produkty na lokální scéně, které se v drincích tak často nevidí. Třeba cidery, octy a octový vermut od Utopie. To jsou báječné suroviny. 

JJ: Občas něco posbíráme v lese nebo na louce a uděláme si vlastní přísady. Teď jsem si hodně oblíbil Myslivce, tak se ho snažím rvát, kam to jde. Třeba do vaječňáku.

Co vaše plány do budoucna? Přemýšleli jste o tom, že byste se usadili a založili vlastní podnik?

JCh: Tahle otázka je na stole už delší dobu, ale zatím jsme si na ni nedokázali jednoznačně odpovědět. Prozatím zůstáváme u pop-upů.

V: Mě baví hlavně model pop-upů, kdy jsme pořád někde jinde a děláme něco jiného. Živím se focením, kde je to podobné, takže to jde celkem ruku v ruce a nesmrdí to stereotypem.

JJ: Děláme drinkový catering na svatby a firemní večírky, což jsou vlastně ale taky pop-upy. Nápady by ale byly. Ty začátky, kdy jsme měli stálý prostor a lidi se u nás zastavovali jen tak, mi totiž celkem chybí.

Převzato z časopisu Food&Drink Brno