Lenka a František Machovští: Při každé úrodě vidíme, jak to příště udělat ještě líp.

Filip Živný20. března 2025
Lenka a František Machovští
Lenka a František MachovštíZdroj: FB: Vinařství Baraque
Velkopavlovické vinařství Baraque najdete u vinohradů v trati Nadzahrady. František a Lenka Machovští tam s láskou vyrábí vína, která se díky chuti i příběhům na etiketách stávají šarmantními společníky.

Jaká jsou vína ročníku 2023? Jaké osobnosti se vám urodily?

L: Zatím jen Vyhlášená zmrzlinářka, Rosé Slunečná 2023, dokonale vyladěné osvěžení s vůní malin, višní a borůvek. Ostatní vína jsou čerstvě v lahvi, zatím nesleželá, takže osobnosti ještě nedostala. Ale už se na to těším. Máme tam třeba můj oblíbený Veltlín, terroirovou záležitost ze starých keřů, tentokrát částečně fermentovaný na celých bobulkách, takže v osobnosti určitě bude muset být něco s kuličkami.

F: Jsou lepší než z ročníku 2022, stejně jako ta letošní budou lepší než ta z příštího roku. Pořád se učím a pořád vidím, jak to příště udělat ještě o trochu líp. A už teď se těším na letošní vinobraní. To je totiž kruté: člověk ví, co by chtěl zkusit udělat jinak, ale musí počkat až na příští úrodu. Vlastně mám v životě sotva tolik pokusů na „zlepšení receptury“, co má ta naše zmrzlinářka v jedné sezóně.

Obrázek

Jak jste vlastně přišli na myšlenku vytvářet k vínům jejich vlastní příběhy?

L: Za to může Čapek. Napsal krásný fejeton O zvláštních vínech a v jeho posledním odstavci popisuje víno jako člověka. A mně to dávalo smysl, ani si to neuvědomujeme a často mluvíme o víně jako o člověku. Říkáme, že je elegantní, tělnaté, mohutné, pevné… A tak jsem to začala dělat po Čapkovi. Popis vždycky vychází ze samotného vína a obsahuje vodítka, nápovědy, jak to voní a chutná, jak se to vyrábělo nebo kdy takové víno pít. A jako je každý ročník jiný, má každé víno jedinečnou osobnost. Lidi to baví a mě taky.

Nejlépe se víno koštuje přímo u vinaře ve sklípku. Mohou k vám lidé dorazit na degustaci a kdy jsou nejlepší měsíce k naplánování takového výletu?

L: Pokud chcete k nám do vinného sklepa v Bořeticích, je potřeba najít skupinu 8–18 lidí a naplánovat si termín s vinařovou ženou. Pak dostanete zážitek v podobě degustace vín s osobností právě ode mě, s vysvětlením, proč je víno takové, jaké je, a jak se to propsalo do popisu osobnosti. Pokud se nechcete vázat na to, kdy mám volno, můžete dorazit v otevírací době do našeho vinařství ve Velkých Pavlovicích. Tady mě často potkáte taky, ale není to zaručené. Na druhou stranu si skleničku vychutnáte v krásném moderním prostředí s výhledem na viniční trať Nadzahrady, tedy na místo, kde víno vzniká.

F: Obecně platí, že lidé jezdí do vinného sklepa na podzim – u nás se říká, „jak se búchne vinohradovýma bednama“. Ve městech začnou slavnosti vinobraní, v televizi ukazují reportáže ze sklizně a všichni dostanou chuť na víno. My bychom ale byli radši, kdyby se k nám jezdilo od dubna, kdy jsou nová vína v lahvích a my máme velkou chuť se o ně dělit, ideálně do srpna, než vypukne vinobraní a máme plné ruce práce. V rámci týdenní dovolené na kolech po Modrých Horách by přece večer ve vinném sklepě byl nádherným zpestřením, ne? 

Vinohrady Vinařství Baraque
Vinohrady Vinařství BaraqueZdroj: FB: Vinařství Baraque

Chystáte na následující měsíce nějaké zajímavé akce?

F: Největší akcí je určitě Baraque dokořán, náš den otevřených dveří a lahví, který letos vychází na 1. června.

L: Pak ale během roku pořádáme i další akce více či méně spojené s vínem – od kurzu malování krojových mašlí přes divadelní představení z projektu Listování, akci Čapek a víno, kdy právě z vděku ke Karlu Čapkovi párujeme víno s jeho texty, až po Černou hodinku, tedy slepou degustaci z černých skleniček. Harmonogram je v procesu a akce přibývají, chceme, aby to u nás žilo nejen vínem.

Převzato z časopisu Food&Drink Brno