Prokop a Šimon z Burger & Bar Brothers: Ty největší prasárničky jsou nejlepší.

Filip Živný21. listopadu 2024
Obrázek
Dva bratři, tři města, čtyři podniky. Prokop a Šimon začali s burgrárnou Burger & Bar Brothers v Uherském Hradišti, k ní přidali ochutnávkový pivní bar o dvě stě metrů dále, expandovali i do Olomouce a Luhačovic. Společným jmenovatelem všech čtyř podniků, které bratři provozují se svým kamarádem Martinem, je kvalitní jídlo a řemeslné pivo z malých pivovarů.  

Jaký příběh je za vznikem vašeho prvního podniku Burger & Bar Brothers?

Prokop: Fuha, už je to dávno (nebo pro nás dávno), ale zkusíme. Začalo to ukončením VŠ ve Zlíně, to jsem se rozhodoval, jestli dělat marketing nebo něco jiného. Dostal jsem nabídku na pozici provozního restaurace Rotter v Uherském Hradišti. Tam jsem nahlédl do celkového fungování a po půlroční štaci začal pokukovat po něčem našem. Našli jsme staré prostory známé jako Maják nebo Titanik, tak jsme s bráchou udělali „obsáhlý“ byznys plán na celé dva listy v excelu a šli na věc.

Šimon: Já si jen pamatuju, že brácha došel se super nápadem vybrat stavebka a otevřít burger bistro v UH.

 

Na který burger z vaší nabídky nás pozvete v listopadu?

To bude těžké, protože všude máme jiné speciály, ale obecně se můžete těšit na svatomartinské limitky, tedy trhané husí nebo kachní maso v burgeru či jiné variaci. Taky si teď hrajeme s tzv. loaded fries, neboli hranolky s něčím navíc – trhané maso, sýrové omáčky, chilli fazolky atd. Jinak možná budeme testovat něco z připravovaných novinek do stálého menu.

 

Máte ještě další tři podniky, jeden v Uherském Hradišti, jeden v Olomouci a jeden v Luhačovicích. Proč jste se rozhodli rozšířit do dalších měst?

Protože nemáme rádi, když náš hodinový měsíční fond spadne pod 200 hodin. Popravdě nám nějak dochází, že naše práce lidi baví a chodí rádi, tak proč se nepodělit dále. S jídlem roste chuť!

 

V čem se od sebe vaše pobočky liší a co najdeme ve všech?

Začal bych tím, co mají shodné, a tím je lidský přístup, protože nám záleží na našich hostech a také na tom, co jim nabízíme. Určitě všude najdete šmakózní burgery, hrany, stripsy, žebra, křídla… Vše se snažíme doplnit lokálním řemeslným pivem, ale zde se právě nabídka podniků liší, každý má jiného dodavatele. Moc odlišností byste ale asi nenašli, samozřejmě prostory jsou každé trochu jiné, ale nabídkou, kvalitou a přístupem chceme být jednotní.

 

S kterými pivovary spolupracujete?

Našimi největšími a nejmilejšími partnery jsou Luhačovický lázeňský pivovar a Jarošovský pivovar. V rámci ochutnávkové pivnice v Uherském Hradišti ale bereme pivka od desítek dalších minipivovarů.

 

Které burgery jsou stálicemi vaší nabídky? A které z vašich limitek vás nejvíc baví?

Stálicí od počátku je Klasik, ten je i po těch letech na špici v prodejnosti. Z limitek nás hodně baví třeba indické variace, to je fakt taková zvláštní kombinace, ale překvapivě chutná. Jinak obecně ty největší „prasárničky“ jsou nejlepší, hlavně ať je tam hodně sýra, slaniny, dresinku a šťavnatého masa. Jo a poslední roky u nás hodně frčí smash burgery, jejichž nabídku stále rozšiřujeme.

 

Jaký je proces výběru surovin pro vaše burgery?

To je odlišné pro stálou nabídku a speciály. U stálé je to delší výběr na základě zkušeností, dat a ochutnávání. U speciálů si prostě hrajeme a zkoušíme, co by mohlo fungovat a bavit nás. Ale je to hodně o sledování různých receptů ze světa burgerů i jiných kuchyní, protože spousta věcí jde použít z typově úplně jiných jídel, např. oblíbený Caesar burger. Ohledně prvotních surovin vždy řešíme poměr kvality a ceny a snažíme se také podpořit lokální dodavatele, ať už zmíněné pivovary, nebo třeba našeho řezníka pana Nováka z Kudlovských uzenin, který je s námi od počátku.

 

Myslíte v nabídce i na vegetariány a vegany? A co dalšího k jídlu si u vás kromě burgerů dáme?

Jasně, jasně, zrovna teď pracujeme na novinkách pro tento typ hostů, např. Trhaný BBQ Jackfruit. Vege burgery máme v nabídce od počátku. U veganů je to horší, je jich opravdu tak málo, že je to složité držet vzhledem k prodejnosti. No a co dalšího si dát u nás? Určitě doporučíme žebra, stripsy, hranolky s trhaným masem či křídla, to jsou takové stálice našeho menu všude.

 

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Chystáte další expanzi nebo nové koncepty?

To se tak může říkat napřímo? No jasně, něco plánujeme, ale asi to zatím necháme pod pokličkou. Teď chystáme hlavně nový obrovský upgrade stálých nabídek, především receptur a výrobních procesů. To bude asi největší posun v ohledu kvality za posledních 7 let, proto se na to moc těšíme a snad bude u nás lidem chutnat ještě více.

Fotogalerie