Svět kávy

Pijeme, pražíme, zaníceně o ní debatujeme a prosedíme u ní dlouhé hodiny. A ani tehdy jí nemáme dost. Káva, která Brňáky i Brňačky spojuje více, než pivo a rum.

Monogram

Brněnská kávová cesta

Kávová kultura v Brně žije. Nové kavárny se objevují skoro každých 14 dnů. Ale nejsou to jen kavárny, patří sem i skvělé výběrové pražírny, které posouvají kvalitu kávy výš a výš. Věděli jste, že kavárny a pražírny nejsou to jediné co v Brně najdeme? Brněnský kávový řetězec totiž sahá ještě dál.

Brněnská kávová cesta

Brněnská kávová scéna je zajímavý fenomén. Svou velikostí konkuruje mnoha, mnohdy větším, evropským městům. Výběrové kavárny tu rostou jako houby po dešti. Ale není to pouze o kavárnách. V Brně se káva pije, praží a také se sem dováží z tzv. zemí originu, tedy zemí, kde se káva pěstuje.

Kde začíná cesta kávy v Brně?

Už jste někdy přemýšleli o tom, co všechno se musí stát s kávou, kterou si vychutnáte z vašeho oblíbeného hrnečku? Dnes si to trochu zjednodušíme a vztáhneme kávovou cestu pouze na Brno. Co všechno se v Brně s kávou děje? Kam můžete vyrazit do pražírny pro skvělý balíček kávy a kam vyrazit za nějakou kávovou akcí, kde se můžete o fascinující cestě kávy dozvědět více?

Pro dovozce zelené kávy je poměrně typické, že sídlí poblíž velkého přístavu. Ten nám sice v Brně chybí, ale ani to nebránilo děvčatům z Chicas Industry, aby se pustily do dovozu kávy ze zemí jako je Kolumbie, Brazílie, Mexiko či Indie. Tato ještě neupražená káva, která do Brna dorazí, se následně prodává nejen do českých, ale také ostatních pražíren střední Evropy. Výsledkem jsou kávová zrnka, u kterých je jednoduché dopátrat jejich původ až ke konkrétním lidem. A právě to je u výběrové kávy důležité. Transparentnost a férovost v platbách jsou jedním z hlavních myšlenek výběrové kávy.

Výběrové pražírny kávy v Brně

Specialty coffee roasteries (výběrové pražírny kávy) se po Brně vyskytují na mnoha místech. Některé z nich mají svoji vlastní kavárnu. Jiné pouze poskytují svoji kávu do brněnských podniků a tak se lehce stane, že se objeví i ve vaší oblíbené kavárně. Do pražírny vyrazte pokud hledáte novou kávu anebo se o kávě chcete něco nového dozvědět. Na výběr je často z mnoha variant a zkušení pražiči i baristé vám s výběrem jistě rádi poradí.

Kam na kávu za Baristou roku?

I v kávě se každý rok konají nejrůznější šampionáty, kterých se často účastní také čeští reprezentanti. A právě brněnští baristé a pražiči drží některé tituly v našem městě. Již dlouhé roky se národním šampionem v kategorii Barista roku stává někdo z Brna. Úspěchy jsme zaznamenali i dříve, ale od roku 2020 najdete každoročního vítěze v některém z brněnských podniků. Vezměme to popořadě: v roce 2020 zvítězil Vojta Růžička, barista a pražič brněnského podniku The Roses. Šampionem roku 2022 se stal Denis Kramář z pražírny Rebel Bean a svůj triumf zopakoval i rok poté. Aktuálním baristou roku je Roman Nejedlý, majitel brněnské pražírny Fiftybeans.

V roce 2024 se také konalo národní kolo Czech Coffee Roasting Championship, kde se na prvním místě umístil Jakub Kováč, majitel brněnské pražírny Poppy Beans. Tito národní šampioni pak pokračují na světová kola, kde se hledají mistři světa jednotlivých kategorií.

Do které výběrové kavárny v Brně vyrazit? I to vám prozradí naše mapa podniků.

První teplý den = nanuky Na dřívku, první sychravý den = Pumpkin spice latte.
quotequote

Trochu jiný kafe

Mandlová káva? Jedině v Mandlárně Brno!

Domov výborné mandlovky, mandlového piva či vína, medů, džemů, dipů, čokolády… a také unikátní mandlové kávy. To je brněnská pobočka Mandlárny, kterou najdete na Dominikánské 1 vedle Velkého Špalíčku.

Mandlová káva? Jedině v Mandlárně Brno!

Mandlová káva je směsí čtyř 100% arabik, do nichž se na konci pražení vstřikuje mandlové aroma na olejové bázi. Káva tak získá chuť mandlí bez přidávání sirupu, pomocí kterého se obvykle ochucené kávy vyrábí. Zrna, pražená v české rodinné pražírně Longberry, zajišťují skvělý kávový zážitek jak přímo v Mandlárně, tak i když si je odnesete domů. V prodejně/kavárně na Dominikánské pak ochutnáte i různé variace nápoje, například ostřejší verzi obohacenou o kapku kávové mandlovky!

Káva sbližuje v Mandlárně Brno
Káva sbližuje v Mandlárně BrnoZdroj: Mandlárna Brno

Story

Cukr a bič 10x jinak

Každá dobrá káva si zaslouží i vhodně zvolenou sladkou tečku. Je libo nadýchaný croissant plný krému, větrník, co vrací do dětství, nebo si smlsnete na koblize, za kterou se lidé na ulici otáčejí? My jsme pro vás sice vybrali deset podniků, které vás zaručeně nezklamou. Sofiina volba je ale na vás!

Cukr a bič 10x jinak

Veslařská | qb coffee roasters

Kávový klenot na břehu řeky Svratky. Unikátní prostor brněnské pražírny, prodejny a espresso baru qb coffee roasters najdete v areálu Českého veslařského klubu na ulici Veslařská. Výběrovou kávu si můžete mezi prvorepublikovými loděnicemi vychutnat jak venku, tak uvnitř. A zákusek mají taky!

Kolaříkova | Tereza Chocolate

Kam na čokoládové lanýže od cukrářky Terezy Navrátilové?  Do její nově otevřené kavárny Tereza Chocolate & Café v brněnských Řečkovicích, kam můžete přijít čokoládové lanýže nejen degustovat, ale také vytvářet na tematických workshopech pro veřejnost. V kavárně pravidelně najdete i pečivo od Laskominy od Mariny.

Novobranská | Dezertína

Pán Čokoláda, Blondies, Chai Latte Popletence, sladké chlebíčky, pařížské rohlíčky... v take away shopu na Novobranské nudná nabídka nehrozí, každou chvíli tu můžete ochutnat jiný originální výtvor Dezertíny a jejího týmu. Zastavte se na skvělý (a obří!) plněný croissant a výběrovou kávu.

Koblihy z Dezertíny Brno
Koblihy z Dezertíny BrnoZdroj: Dezertína

Staňkova | Poppy Beans

Brněnská pražírna s výběrovou kávou a kavárna kousek od Lužánek, kde si můžete každý den vybrat ze dvou mlýnků na espresso, batch, V60 či cascara nebo si odtud balíčky s kávou i příslušenstvím odnést domů. Nabídka útulné kavárny Poppy Beans je samozřejmě mnohem větší, určitě se sem zastavte na víkendový brunch.

nám. Svobody | Cupcakekárna 

Cupcakekárna již více než 8 let učí všechny milovníky sladkého, že cupcake není muffin. A také že fantazii se při jejich vymýšlení v žádném případě meze nekladou. Každý měsíc vás čeká jiná, do sezonních barev laděná paleta dortíků, stejně jako tematické krabičky a zdobení!

Dominikánské nám. | SKØG Urban Hub

Do SKØGU se chodí pokecat, pracovat, dát si vegetariánskou snídani, vyzkoušet místní koktejly, ale také posedět u kávy z domácí pražírny Rusty Nails Coffee Roasters a jejího sladkého doprovodu – višňová drobenka na fotce je jen jeden příklad za všechny.

Snídaně ze SKØGU
Snídaně ze SKØGUZdroj: SKØG Urban Hub

Pekařská | Kobliha Brno

Království za koblihu! Vážně, co víc člověk ke kávě (a životu) potřebuje? V celoročním menu koblihárny na Pekařské najdete například "českou" klasiku Borůvky & Skořice, italsky laděnou koblihu s příchutí Vanilkového Bombolone nebo Vídní inspirovaný a dozlatova vysmažený Sacher. Na speciální události pak můžete objednat jedinečný Koblihový Dort.

Líšeňská | STAV SE espresso bar

V Židenicích vyrostl nový espresso bar pod hlavičkou Jokes Aside Coffee Roasters. Podobně jako v sesterské kavárně Faine tu najdete skvělou kávu, nechybí ani řecké sladkosti, slané dobroty a tematické kávové akce a workshopy. Na baru kromě kávy čekají také pivní speciály nebo kváskový chleba.

Minská, Medlánecká | Bukovský

Rodinné cukrářství Bukovský s dvěma pobočkami – v Žabovřeskách a Řečkovicích. Doporučujeme jejich skvělé tartaletky, rolády i kávové nápoje na bázi espressa z vyhlášené boloňské kávy. V zimních měsících u nich objednáte také vánoční cukroví v půlkilové či kilové krabici, do níž vám připraví hned jedenáct druhů plus překvapení z perníčků. 

Makronky z cukrárny Bukovský
Makronky z cukrárny BukovskýZdroj: Bukovský

Novobranská | BezCukru

Sladké… bez cukru? Se zákusky a dorty z BezCukru na Novobranské ulici v Brně není zdravý životní styl žádnou překážkou. Ve všech svých dezertech totiž používají jen čistě přírodní sladidla. Pokud se tedy ze zdravotních nebo dietních důvodů cukru či lepku vyhýbáte, stavte se na zákusek (nebo dva) a nevynechejte ani dobré kafíčko.

Článek převzat z časopisu KAM Brno.

Náš kavárenský tip

V Podniku ráno, odpoledne i večer

Místo, kde den začíná, pokračuje a třeba taky končí. To je kavárna a bar Podnik Brno. Ať už přijdete jen na skok pro kofeinovou infúzi nebo dlouhé pracovní odpoledne, které rovnou protáhnete ve večerní setkání s přáteli – v samotném srdci Brna vždy najdete svůj koutek plný komfortu, pohody a dobré atmosféry.

V Podniku ráno, odpoledne i večer

"Koncept coffee-baru, útulného místa, které je otevřené od rána do večera, nám byl vždycky blízký. A proto vznikl Podnik, stylová kavárna s přesahem, kde ráno snídáme, odpoledne pijeme výbornou kávu a večer se setkáváme s přáteli při skleničce dobrého vína nebo ginu," říkají o podniku Podnik jeho zakladatelé.

Brno má o víkendových ránech nezaměnitelnou lenivou atmosféru. Zpomalte tedy i vy nad velkým hrnkem horké kávy a nekonečně dlouhým brunchem z kvalitních lokálních surovin. V Podniku si na své přijdou jak masožravci, tak vegetariáni a vegani. Nemusíte se tedy bát, že by někdo z vašich blízkých přišel zkrátka.

Brunch v kavárně Podnik
Brunch v kavárně PodnikZdroj: Podnik Brno

Story

Kavárenství v průběhu času

Káva už nějaký ten pátek jihomoravskou metropolí proudí. V posledních letech však do velké míry utváří také zdejší kulturní scénu (o té gastronomické ani nemluvě). Kam ale sahá její historie v tomto regionu? A na jakých základech současné kavárny staví? Vydejte se s námi na historický exkurz a objevujte Brněnské kavárenství napříč časem.

Kavárenství v průběhu času

Kde se hořký nápoj ve městě vzal?

Za odpovědí na tuto otázku se musíme vydat do 17. století, kdy po tureckých expanzích do Rakouska našli Vídeňané v dobytém tureckém ležení u města obrovské množství pytlů plných kávových zrn. Káva se tak brzy stala oblíbenou nejen ve Vídni, ale i v ostatních městech monarchie.

Počátky kávového šílenství

Zatímco první kavárna vznikla zřejmě již v roce 1645 v Benátkách (a Paříž, město proslulé kavárenským životem, muselo čekat až do roku 1724), v Brně stáli u zrodu kavárenství zase Turci. Přesněji řečeno jeden Turek jménem Achmet, který si tu první kavárnu založil v roce 1702. Další se rychle přidávaly a z kaváren se postupně staly nejen místa setkávání aristokratů a bohatých měšťanů, ale také podniky navštěvované běžnou populací, oázy klidu a četby, centra her jako šachy či kulečník, zkrátka místnosti a sály, v nichž se v tom nejlepším slova smyslu zastavil čas.

Aktuální podoba funkcionalistické kavárny ERA
Aktuální podoba funkcionalistické kavárny ERAZdroj: Pocketmedia

První republika, doba kavárenská

Ačkoli i před první světovou válkou mělo Brno své ikonické kavárny, nejslavnější je v tomto ohledu období meziválečné. Kavárna ve funkcionalistickém hotelu Avion, Tomanova kavárna a cukrárna, Brichtova kavárna, kavárna Esplanade či Bellevue a mnohé další se staly legendárními místy, které do velké míry utvářely podobu a atmosféru prvorepublikového Brna. Pokud se chcete dozvědět více zajímavostí o slavných brněnských kavárnách před 1. světovou válkou i v meziválečném období, velmi vám doporučujeme knihu Zmizelý svět brněnských kaváren od Karla Altmana, Lenky Kudělkové a Vladimíra Filipa. Najdete v ní také fascinující dobové fotografie, pohlednice a inzeráty.

Tomanova kavárna a cukrárna
Tomanova kavárna a cukrárnaZdroj: Pocketmedia

Úpadek a třetí kávová vlna

Ve druhé polovině 20. století nastaly kavárnám těžké časy. V socialistickém Československu kavárny a cukrárny, vnímané jako místa setkávání intelektuálů, masově nahrazovaly pivnice a jiné lidovější podniky. I tak se ale některé z těchto podniků udržely a pokoušely se většinou navázat na svou prvorepublikovou tradici. Tu pravou renesanci kavárenství však nastartovala až tzv. třetí kávová vlna, jejíž podniky zvláště v posledním desetiletí dělají z Brna Mekku českého kavárenství. Jedná se o místa, kde ochutnáte výběrovou kávu připravenou hned několika způsoby, kavárny, kam jdete za zážitkem z kvalitního a špičkově připraveného nápoje. Brněnští baristé pravidelně vítězí v uznávaných soutěžích, na začátku října se ve městě každoročně koná akce Týden kávy, která dokládá, jak moc je moravská metropole kávovou kulturou protkána.

Článek převzat z časopisu KAM v Brně.